Det kan tyckas märkligt men när det blir ljusare tider, så här framåt våren, så ökar intresset för utomhusbelysning. Svaret på varför är nog att vi vill kunna njuta ännu längre i våra trädgårdar, på våra altaner och balkonger…långt in på natten när mörkret sakta lägger sig. En lampa med ett vackert sken som lyser upp en vägg skapar en härlig, nästan mystisk stämning, oavsett om väggen är av trä, tegel eller puts. Och det bästa av allt är att det finns så många snygga utomhuslampor…några lite utöver det vanliga.

Ett exempel är Arne Jacobsens klassiska AJ-lampa från Louis Poulsen. Denna modell, AJ 50 för vägg, lanserades 2010 i samband med 50-års firandet av Arne Jacobsens AJ-familj. Denna utomhuslampa utgår ifrån originalritingarna från 1960 då han formgav AJ-serien. Dessa lampor ingick i ett av hans stora projekt – att rita och inreda SAS Royal Hotel i Köpenhamn, som var ett av världens första designhotell. Formen är unik och har gjort denna lampa till en tidlös och sann klassiker. Denna modell har LED-ljuskälla, är helt bländfri och passar utmärkt för utomhusbruk då den har en mycket hög IP-klassning, nämligen IP-klass 65.

Klassiska AJ 50 vägglampa finns i vitt, svart och grått.

Ett annat lysande exempel är vägglampan Tratten i rå koppar från Örsjö Belysning, också denna anpassad för utomhusbruk. Tratten finns även i rå mässing. Och en sak som är säker – oavsett vilket utförande man väljer, så kommer den bli snyggare och snyggare för varje år som går.

Oemotståndligt vacker – vägglampan Tratten från Örsjö Belysning

Vill du se fler vackra lampor som passar fint utomhus så kan du såklart kika in på vaxjoelektriska.se