Inredningsdetaljer som sprider glädje kan man ju aldrig få nog av. Ett passande exempel är Kay Bojesens fantastiska trädjur.

Den danske formgivaren Kay Bojesen (1886-1958) hade en underbar fantasi. Han ville skapa designföremål som – i hans ögon – log. Detta har gjort honom till en av de mest produktiva danska konsthantverkarna genom tiderna. Han skapade en magisk värld av trädjur, som har blivit älskade klassiker världen över. Han hämtade inspiration från flera kontinenter och mest känd är kanske hans apa i teak, som nu också fått en stilig studentmössa som extra tillbehör. Men ännu ett djur har släppts ut från Kay Bojesens ”designerzoo”. Får vi lov att presentera Zebran! Denna vackra handmålade zebra i bokträ ritade Kay redan 1935 – och har nu snabbt galopperat in bland storfavoriterna bland heminredning.

Apan och Zebran av Kay Bojesen

Fler trädjur med ett glatt leende
Kays sångfåglar är ännu ett exempel på omtyckta trädjur. Det var genom sin egna familj som han hittade inspirationen till sångfåglarna. Kay Bojesen ritade dem under 1950-talet, men det var först 2012 som de togs i produktion. De är handmålade i härliga färger och varje fågel har sin egen personlighet – lär känna Kay Bojesens familjemedlemmar: Alfred, Ernst, Sunshine, Peter, Kay, Pop och Ruth.

Färgglada sångfåglar av Kay Bojesen

Kay Bojesens trädjur tycker vi passar in i alla rum. Att placera Kay och Ruth i barnrummet känns ju helt rätt, men de gör sig lika bra i vardagsrummet – eller varför inte som en färgglad inredningsdetalj i badrummet. Och apan i teak tycker vi gör vilken tråkig bokhylla som helst lite roligare.

Fler snygga inredningsdetaljer för dig som uppskattar det lilla extra kan du köpa online på vaxjoelektriska.se.