Det finns många fina, spännande badrumslampor. Visserligen tillhör kanske inte badrummet det rum som du vistas mest i där hemma, men god belysning är ändå viktigt i detta rum. Ett nattligt besök med sömniga ögon behöver ha ljus – kanske med möjlighet att kunna dimra badrumslampan så du inte chockas av ljuset. Det svenska varumärket Belid har många fina armaturer för både tak och vägg –  exempelvis lampserien Bizzo, som nu även finns i koppar och mässing. En riktig favorit.

Såklart behöver även badrumsspegeln belysas med någon smakfull lampa. Nya vägglampan Regal, även den från Belid, har fått ett varmt mottagande. Eller för dig som föredrar badrumsbelysning med LED-ljuskälla så finns till exempel vägglampan Bagno från varumärket By Rydéns.

Bizzo och Regal är två populära lampserier från Belid.

IP-klassning – vad är det?
När du väljer badrumsbelysning  behöver den vara godkänd för våtutrymme – den behöver vara så kallat ”IP-klassad” för området där den sitta. Hur fuktigt är det? Ska den placeras nära duschkabinen eller badkaret? Ju högre IP-klassning desto tåligare är lampan för fukt.

IP-klasserna på lampor består av två siffror. Den första siffran anger hur tålig lampan är mot smuts, damm och beröring: 0=Minst skydd (obefintligt skydd) och 6=Högst skydd (tätad mot damm).

Den andra siffran anger hur tålig den är mot fukt och vatten: 0=Minst skydd (obefintligt skydd) och 8=Högst skydd (tål nedsänkning i vatten). Lampor till badrum ligger generellt mellan 2-4 (IP21 och IP44) för belysning för utanpåliggande montering.

Rådfråga gärna oss på Växjö Elektriska – och låt alltid en behörig elektriker utföra alla typer av elinstallationer.